Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs

Novi Sad
21.02.2019.
11:15 > 10:51
Grupa novosadskih srednjoškolaca i Galerija Matice srpske nedavno su uzdrmali svet kulture - dela klasične umetnosti pomešali su sa humorom i naišli na niz kritika, ali i oduševljenje mladih.
  • Cockney Call

    24.02.2019 21:57
    Mim
    Tijana, komadante galerije svaka čast na ideji o mimovima, drugačije mladi ne bi ni znali gde je ova institucija ...
  • Blajv

    22.02.2019 08:32
    @Istoričar umetnosti

    Svašta ti voleš, ali si seljačina.
  • @Istoričar umetnosti

    22.02.2019 01:26
    To sto Vi pokusavate da zvucite kao intelektualac koji slusa Karleusu i Mimi Mercedes je najveci Mem od svih. Tragedija je samo sto ste samo jedan u moru takvih, a ne izolovan slucaj.
  • Mimina Mama

    22.02.2019 01:13
    Moli se starija generacija da prestane porediti mladju generaciju sa sobom i svojim iskustvima i smislo za humor i takodje da je kritikuje,a pri tom nista ne doprinosi, da je ostalo sve isto nakon toliko godine ne bi bilo dobro..
    M • 21.02.2019 • 20:55
    Da li mozete da obrazlozite sta je to "isto"? I zasto ne bi bilo dobro? Mladi su uvek bili duhoviti manje ili vise. Neki od ovih su isto tako duhoviti, neki manje. Ali meni je to "isto" , nista se to ne menja. Nemaju oni potrebu da ih neko brani, pogotovo ne tako isprazno. U definiciji mladosti je bunt i potreba da se razbijaju ustaljene forme. Problem je samo u tome da se umetnost degradirala do te mere, da je ovako prizeman nacin, cak i za ucenike "Bogdan Suput" izgleda, vrhunac kreativnosti. Ispisati dva reda polujeftinog titla, kao prvu asocijaciju, na neko umetnicko delo. Nekada su u Bogdan Suput, stvarali umetnicka dela. Ali ok, to je. njihov nacin izrazavanja sada. Nego me zanima Vas komentar, zasto ne bi bilo dobro? Ili pak pisete samo isprazne fraze podrske. Verujte, to mladima ne treba. To samo znaci da ih ne uzimate za ozbiljno i da su memovi njihov limit. Mogu oni puno vise.
  • @Istoričar umetnosti

    22.02.2019 00:42
    Sve si rekao u prve dve recenice. Neke stvari se uce uskoli, a neke se sticu u porodici i to nema veze sa memovima. Sva podrska deci i projektu, ali Mimi Mercedes i Frojd u istoj konstalaciji... Mozda ne Frojd, ali Jung bi mogao sto sta da kaze na tu temu. Ali nisi kriv ti, svako se oblikuje prema okruzenju u kom zivi, a mi smo vec 30 godina u getu u kom Pink kreira oblik misljenja. To je trecina ili polovina jednog ljudskog veka. Ta vrsta mentalnog genocida je i razlog zasto je cak i ovako banalan pomak ka umetnosti veliki korak. A ti samo prati Karleusine i Mimina nive albume i zivi u ubedjenju kako si svestrani intelektualac koji sve "kapira".
  • Nenad

    21.02.2019 23:27
    Klinci nisu baš briljirali, ali dobro... Svakako podržavam ideju. Ne sumnjam da će ljudi u Galeriji Matice Srpske umeti da dalje edukuju posetioce i da se cela akcija neće svesti samo na ove forice za privlačenje pažnje.

    Inače. što se tiče mem/mema/mim dileme, ni sam Dokins nije bio striktan po pitanju izgovora. Skovao je reč namerno višesmislenu po poreklu, da bi mogla da se poveže i sa ''gen'' i sa ''mimema''. S obzirom da već koristimo neke reči sa ''MIMema'' korenom (mimika, pantomima) najlogičnije bi bilo ''mim''.
  • BB

    21.02.2019 21:58
    Alo starija generacijo
    setite se one cuvene Mao Ce Tungove izreke:
    "Sve je sra..je osim pisa..a. A I pisa..je je sr..nje ako se pisa uz vetar".

    Imali smo I mi slicne svari. to je narodna umetnost.

    Pozz
  • Istoričar umetnosti

    21.02.2019 21:49
    Dvostruki moral u Srba
    Znam sve Karleušine pesme od 1994. pa na ovamo (možda i nazive albuma). Ne gledam Zadrugu, ali volim Miljanu Kulić. Žizela mi je super, a i Stojina nova pesma sa Mimi Mercedes. Zaboravio sam da kažem da znam kako se primenjuju psihoanalitičke teorije u analizi umetničkog dela. Knjiga koja me je oduševila, a tiče se rodnih studija, je "Nevolja s rodom", Džudit Batler (ali i "Tela koja nešto znače"). Lepo je iskritikovala Lakanov seksistički pristup u čitanju Frojda. I super mi je ta teorija o performativnosti rodnog identiteta. A super su mi i mimovi, memovi, mime, mame, kako god. Naučite da budete srećni, da živite izvan kalupa i opustite se! Bravo za Galeriju Matice srpske.
  • M

    21.02.2019 20:55
    Moli se starija generacija da prestane porediti mladju generaciju sa sobom i svojim iskustvima i smislo za humor i takodje da je kritikuje,a pri tom nista ne doprinosi, da je ostalo sve isto nakon toliko godine ne bi bilo dobro..
  • Kustoskinja

    21.02.2019 20:42
    Ma klinci su super
    Ovi negativni komentari samo znače da dotični nisu pročitali ceo tekst. Svi koji su videli izložbu rećiće da sa ovakvim mladima nas čeka svetla budućnost.
    Memovi ili mimovi (kako god želite) su kao i vicevi, nekom smešni, a nekom ne... stvar ukusa.
    Ljudi, budite malo pozitivni u ovoj zemlji nekad, potrudite se, znam da nije lako...
  • B

    21.02.2019 20:10
    Ljudi... Ovo je fenomenalno! Pobogu, mi smo u gimnaziji smišljali i pisali slične stvari, prosto smo na taj način kanalisali svoju (tada ogromnu) inspiraciju i duhovitost...Na osnovu čega ste zaključili da deca nisu načitana i nemaju mašte? Možda su namerno smislili upravo ovakve komentare, koji odgovaraju današnjem žargonu i načinu izražavanja? Druga stvar: ovo nije izrugivanje umetnosti, već čisti humor koji nam strašno nedostaje u svakodnevnici - da se tako izrazim, deca su samo propustila umetnička dela kroz svoj filter mladosti i obešenjaštva! Treća stvar: ne mislim da se za decu koja su došla u dodir sa galerijom Matice srpske može reći da su neobrazovana i ljubitelji rijalitija... Sigurno nisu od onih Teletabisa čuli da treba da idu u muzeje i galerije i da se kulturno uzdižu!

    Jednom reči: bravo deco, ne dozvolite da vas ovi negativni komentari obeshrabre i nemojte sputavati vašu maštu nikad i ni zbog čega!
  • Миљана

    21.02.2019 18:42
    Нису лоши
    Ово уопште није лоше, хумор није ванземаљски, али нису ни деца довољно начитана да би био; није вулгарно, све у свему, далеко од после-се-чудите-што-гледају-ријалити. На овај начин се скреће пажња да то нешто постоји, па се неко може заинтересовати за саму слику. Да ли је реч о данку трендовима? Да, наравно, али није погрешно ни саблажњујуће. Пажња данашњих генерација дефинитивно је расута и чињеница да нас некада није требало (много) анимирати, не мења чињеницу да је данас потребно доста жонглирања. Ове играрије су за неке веома корисне.
  • Vera

    21.02.2019 18:34
    Da,nisu oni smislili mimove,samo sada ce kada je dozvoljeno biti svakakvih.
  • Детелинара

    21.02.2019 16:42
    Јако лоши мимови. Хумор је нула и то је оно чега се плашим, да су млади остали без смисла за хумор. Иначе мимови на старим сликама нису ништа ново...
  • vslv

    21.02.2019 15:56
    @MEME ne MIME
    Ne vredi Vam, samo ćete minuse sakupiti. Svi su prepametni i znaju samo kako se to izgovara na engleskom, niko da pogleda poreklo reči... Slično kao što jedemo giros a u telefonu imamo žiroskop...
    Imao sam problem prilikom izdavanja jednog rada baš zbog toga, iako je moj predlog bio mem (analogno sa gen) kao jedinica prenosa kulturne informacije, ali avaj...
  • Vrednost umetnosti

    21.02.2019 15:00
    Posle će svi ovi koji ovo odobravaju i podstiču biti veoma zabrinuti kada ta ista deca budu pratila rijaliti programe i za uzore uzimala "starlete" i kriminalce, i pitati se kako su ih vaspitavali roditelji. Odgovor imate ovde - roditelji su ih vaspitavali na isti način na koji i sami vaspitavate svoju decu, tačno zato smo ovde gde jesmo i gde ćemo ostati.
  • Arthur Gordon Pym

    21.02.2019 14:34
    @Pop Milo Jovovic
    Ni meni ovo nije uopšte smešno. Kad sam video naslov očekivao sam nešto mnogo duhovitije, ali ovo je banalno i dosadno... deco, može li to malo bolje? Jel moguće da toliko nemate smisla za humor?
  • /

    21.02.2019 14:17
    /
    ne.na fotografijama na zidu se ne vide informacije originalnog dela

    da ste toliko upoznati znali bi da se trenutno vode procesi o zabrani memea

    opet neki biciklizam
  • MEME ne MIME

    21.02.2019 14:01
    plsFix
    Mislim da bi korektniji prevod na srpski bio "MEMA". Jeste da englezi izgovaraju mim, ali to je kako bi vise bilo povezano sa recju 'gene' il kako izgovaraju "dzin", ako sam dobro razumeo Dawkisna na jednom intervjuu.
    Dakle:
    The word meme is a shortening (modeled on gene) of mimeme (from Ancient Greek μίμημα pronounced [míːmɛːma] mīmēma, "imitated thing", from μιμεῖσθαι mimeisthai, "to imitate", from μῖμος mimos, "mime")

    Kao mem ima vise smisla, jer onda imamo, jedna mēma, dve mēmē, ju al su smesne mēmē.
    Prenos gēna, slicno prenosu mēma, umesto prenosu mima.
    A ovako kako prevode direktno, imamo:
    Jedan mim, dva mima?, ju, al su smesne ove mime...
  • Novosađanka

    21.02.2019 13:30
    Deco, super ste!:)
  • Sotir

    21.02.2019 13:07
    POGLEDAJTE IZLOZBU
    Isto kao sto ste vi smislili naslov da privucete citaoca tako su i mimovi smisljeni da privuku paznju ali nemaju nikave veze sa stvarnom postavkom i time sta su mladi hteli da kazu. Obavezno pogledajte izlozbu i to ptekom kada su autori izlozbe tu da vas kao pravi kustotsi provedu kroz izlozbu i objasne svoje postavke i ideje. SVAKA CAST GALERIJI!
  • /

    21.02.2019 13:02
    /
    marketing galeriji bi bio da je stavljen neki sertifikat.
    ime originalnog autora, datum i tehnika
    na fotografijama sa izlozbe ih nema
  • nina

    21.02.2019 12:04
    mimovi
    Odlično je! :D

    A ko nema smisla za humor i vređa se na sve, neka ne gleda!
  • Pop Milo Jovovic

    21.02.2019 11:42
    Meni ovo uopste nije smesno. Mogli su da budu i malo duhovitiji.
  • Ja

    21.02.2019 11:42
    Ns
    Odlicno je :)
  • 112

    21.02.2019 11:37
    Vickasto, kreativno, moderno, svaka cast!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna